SPOZNAJTE LARO RAJNIŠOVO, MLADO, OBETAJOČO SLIKARKO

Zdi se, kot da je bil čas, ko smo bili pri naši hiši bolj posvečeni umetnosti, del nekega drugega življenja. Vsakdan nas je odpeljal po drugih poteh, a to nikakor ne pomeni, da smo na lepoto umetnosti pozabili. Umetnost spada v vsak dom, morala bi krasiti vsako steno, polico, a to nikakor ne pomeni, da je umetniško le tisto delo, za katerega smo plačali več sto ali celo več tisoč evrov. 

Vredno se je spomniti, da so številni umetniki, ki jih danes najbolj cenimo, živeli v hudi revščini. To tudi pomeni, da bodo morda številni umetniki, katerih dela lahko danes kupimo po dostopni ceni, v prihodnosti vodilni na umetniški sceni.

Pri izbiri je treba preprosto slediti srcu, kupiti tisto, kar se nam zdi estetsko, kar nas navdihne. To je konec koncev tudi namen umetnosti. V nas mora prebutiti čustva, pa naj bo to sreča, žalost ali jeza. Brez učinka nima smisla. Če ima človek dovolj sreče, da kupi izredno cenjeno (in seveda drago) umetniško delo, ki ga je kupil le zaradi njegove vrednosti, a mu ne pomeni nič, potem je verjetno kupil napačno umetnino.

Vsi dobri umetniki ustvarjajo s srcem, tako kot vsi dobri pisatelji na papir izlijejo misli iz globine svoje duše. Pred opazovalci, bralci, so povsem razgaljeni. Opazovalci pa smo zato dolžni ceniti njihovo iskrenost in čutiti njihova čustva. To je razlog, zaradi katerega beremo knjige, ki nam dajo misliti, in hočemo, da naše stene krasijo slike, ki nam govorijo.

Ne dolgo tega smo bili na razstavi mladi umetnice češko-slovenskega rodu, Lare Rajnišove, ki je začela risati, še preden je začela dobro hoditi. Ko je bila stara kakšnih pet let, so bile njene risbe boljše kot risbe marsikaterega odraslega. 

Ena izmed Larinih jedkanic, Křik, zdaj visi tudi na steni Pipinove knjige, in je del naše majhne, a dragocene umetniške zbirke.

Obiskujte galerije, razstave, podpirajte znane in manj znane umetnike, oglejte si njihove spletne strani, povežte se z njimi. Potrudimo se deliti dobro umetnost, jo narediti vidno.

In kadar koli bi si želeli dobre ocene, mnenja, ali pa usmeritve v svetu metnosti, je ni osebe, ki bi jo lahko priporočali bolj kot dr. Natašo Ivanovič, eno izmed vodilnih slovenskih strokovnjakinj na področju sodobne umetnostne zgodovine.

To je to ... Galerije so odprte, in mi se bomo odpravili na potep.

Xoxo Mary

PS. Za sliko © Lara Rajnišova in galerija Nadace Hollar